categorie.

Detachering vs. Team as a Service: wat zijn de verschillen?

Detachering versus Team as a Service

Een organisatie wil een digitale oplossing (door)ontwikkelen, maar mist in het eigen team specialistische kennis of mankracht. Zelf werven is op deze krappe arbeidsmarkt lastig of niet gewenst, inhuren van externe kennis en ‘handjes’ is dan een logische stap.

Detachering en Team as a Service (TaaS)  zijn een oplossing voor dezelfde behoefte, een antwoord op dezelfde vraag, maar daar houdt de vergelijking tussen deze twee wel op.

Wanneer inhuren?

Inhuren van externe expertise kan in meerdere gevallen zinvol en handig zijn:

  • Als zelf werven niet lukt
  • Bij tijdelijke vervanging van een medewerker (zwangerschap, ziekte)
  • Bij projecten die vragen om speciale kennis en vaardigheden
  • Als verschillende skills niet in 1 persoon verenigbaar zijn
  • Als je capaciteit snel opgeschaald moet worden (deadlines halen)

Hoewel je bij beiden externe capaciteit ‘binnenhaalt’, verschilt Team as a Service op een aantal cruciale punten van ‘reguliere’ detachering.

Detachering – wanneer en hoe?

Detacheren is het inhuren van personeel, meestal voor langere termijn. Het komt van het Franse woord ‘détacher’ wat ‘losmaken’ betekent.

Bij detachering is de inhurende organisatie op zoek naar een persoon met een bepaalde set aan vaardigheden en persoonlijke competenties.

Die persoon staat bij een andere organisatie (detacheringsbureau) op de loonlijst en wordt door die organisatie aan de opdrachtgever voorgedragen. Na een selectieproces waarbij vaak meerdere detacheringsorganisaties mensen voorstellen, kiest hij/zij degene die hij/zij wil inhuren. Meestal wordt een contract voor minimaal 6 maanden aangegaan.

De ingehuurde specialist wordt onderdeel van het bestaande team en werkt vaak op de locatie van de opdrachtgever (hoewel ook hybride werken hier is doorgedrongen).

Team as a Service – wanneer en hoe?

Het Team as a Service is een op elkaar ingewerkt scrum team dat bestaat uit verschillende rollen. In elk team zitten in ieder geval een scrum master, UX/UI designer, architect, en developers. Je maakt als inhurende organisatie flexibel gebruikt van dit team. ‘As a service’ dus, waarbij je per ‘job to be done’ bepaalt welke expertise en hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Met Team as a Service kijk je naar het werk dat moet gebeuren, los van de persoon die dit verricht. Voor deze sprint stel je een team samen met de skills die daarbij noodzakelijk zijn.

Zij zijn zijn vanaf dat moment een scrum team onder leiding en toezicht van de opdrachtgever, als extensie van de eigen development organisatie.

Na elke sprint (van twee weken of anders indien afgesproken) levert het team op wat vooraf is afgesproken. Voor elke sprint kan de teamsamenstelling wijzigen. Wissel bijvoorbeeld de UI/UX designer in voor een extra software developer. Of schaal het team op of helemaal af.

Het team werkt deels op locatie van de organisatie of vanaf hun eigen kantoor. Bij Whyellow zijn er meerdere Teams die ‘as a service’ werken. Bijkomend voordeel is dat ze dan niet alleen de kennis uit hun eigen team, maar ook die uit andere teams kunnen gebruiken.

Ook als je voor een sprint maar 1 persoon uit een TaaS inzet, heb je toch de kennis en expertise van het team achter de hand. Een soort schaap met de 5 poten dus.

De verschillen naast elkaar

Wanneer kies je nou voor detachering en wanneer voor Team as a Service? De overwegingen op een rijtje:

Detachering Team as a Service
Behoefte: Extra ‘handjes’ Behoefte: Job to be done
1 persoon Team: van 1 tot 8 personen
1 specifieke expertise/specialisme nodig Meerdere expertises/specialismes nodig (ook bij inzet 1 fte)
Kennis vaak al in huis Extra kennis in huis halen
Periode: verplichting langere termijn Periode: bepalen per sprint
Selectieproces om tot geschikte kandidaat te komen Team direct beschikbaar
Team is mix van eigen en externe mensen Goed ingewerkt en op elkaar ingespeeld team

De voordelen van een goed ingewerkt team

Bij detachering worden individuen toegevoegd aan je bestaande team. Dat werkt in veel gevallen gewoon goed.
Tegelijkertijd biedt het werken met een goed ingewerkt team legio voordelen t.o.v. het inhuren van een of enkele specialisten:

1.  Direct up- and running

  • geen selectieprocedure om de meest geschikte kandidaat te kiezen.
  • het scrum team is al op elkaar ingespeeld. Je voegt je eigen product owner toe aan het team en kan direct aan de sprint beginnen.

2.  Team work makes the dream work
Hoe goed je ook je best doet externen onderdeel te laten zijn van jouw team, ze worden het nooit echt. Neem je ze bijvoorbeeld mee in team effectiviteitstrainingen? Of gaan ze naar dezelfde (in- en externe) cursussen? In een Team as a Service wordt geïnvesteerd in het team als geheel.

Uiteraard; met individuele competenties kom je ook een beetje verder, is het goed af en toe wat met collega’s buiten de deur te doen en moeten organisaties teamwerk wel faciliteren. Maar dat wat excellente teams of high performance teams echt onderscheidt van andere teams, is hun gedrag in dagelijkse werkomstandigheden (Kuipers & Groeneveld, 2014). En dat vraagt inzet, energie en tijd.

Bij Whyellow doen we die investering. En dat betaalt zich uit in o.a. het Great place to work-certificering, en vooral ook in hele tevreden klanten.

Is Team as a Service ook voor jou een oplossing?

In onze teams is een breed scala aan rollen en expertises beschikbaar:

Programmeertalen
Onze developers kunnen o.a. uit de voeten met Typescript, Javascript, C#, NodeJS, Python, Kotlin, Java, Swift, Objective-C en Dart.

Frameworks
We werken met verschillende frameworks: VueJS, React, Angular, WPF, .Net Core/.Net Framework, Entity Framwework/ServiceStack ORMLite, Hasura, Flutter en Xamarin.

Devops
Azure, IBM, Kubernetes, Docker, Serverless (Apache OpenWhisk / Azure Functions), en Gitlab / Bitbucket pipelines

Databases
Databases, PostgreSQL, Microsoft SQL, MongoDB, Oracle Database, MySQL / MariaDB

Rollen
Developer, scrum master, architect, UX designer, UI designer, analist en tester

Wat is jouw ‘job to be done’?  Ik kijk graag met je mee of een Team as a Service ook iets voor jou kan betekenen.

Deze blog is geschreven door Sebastiaan Sloos, COO van Whyellow en verantwoordelijk voor HR.
Wil jij meer weten over stage lopen of werken bij Whyellow? Dan moet je bij hem zijn!

CEO bij Whyellow

Deel deze blog

Unieke uitdaging zoekt betrouwbare IT-partner?
Zet de eerste stap en neem contact met ons op.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

2024-04-30T12:54:56+02:00
Ga naar de bovenkant