tech deep dive.

Wat is Kubernetes en wat zijn de voordelen van deze technologie?

Kubernetes (voor de kenners onder ons: K8s) is een razendpopulaire technologie om nieuwe software mee uit te rollen. Developers krijgen hiermee meer controle, waardoor het opleveren van software naar een werkende productieomgeving sneller en eenvoudiger wordt. Ook wij ontwikkelen IT-oplossingen voor de klant met gebruik van Kubernetes. Om je wat meer achtergrond te geven over deze technologie bespreken we in dit blogartikel wat Kubernetes is en wat de voordelen van deze technologie zijn.

Wat is Kubernetes?

Kubernetes is een door Google ontwikkelde open-source technologie. Het is een zelfsturend platform waarmee je applicaties op een slimme manier gedistribueerd uitrolt over verschillende systemen. Dat leggen we even verder voor je uit.

Waar we voorheen voornamelijk te maken hadden met één grote monolithische applicatie, zijn er tegenwoordig veel meer deelapplicaties, zogenaamde microservices. Deze zijn namelijk eenvoudiger te begrijpen en vervangbaar. Hier zijn uiteindelijk de containertechnologieën, zoals Kubernetes, uit voort gekomen. Zie een container als een soort isolatielaag om een applicatie heen: applicatiespecifieke afhankelijkheden verdwijnen op systeemniveau en worden in containers geplaatst.

Net als bij een scheepscontainer maakt het niet uit wat erin zit, het gaat erom dat het schip (in dit geval Kubernetes) de containers kan vervoeren. Kubernetes is dus de omgeving waarin je containers draait. In het Grieks betekent Kubernetes dan ook stuurman of piloot. Door het clusteren van meerdere (virtuele) servers zorgt Kubernetes bij piekbelasting dat de workload wordt verdeeld (schedulen) over meerdere virtual machines. Deze containertechnologie levert je vele voordelen op.

Wat zijn de voordelen van Kubernetes?

Wat zorgt ervoor dat Kubernetes zo populair is onder ontwikkelaars (en natuurlijk bij Whyellow)?

  1. Standaardisatie

Welke applicaties je ook draait, met Kubernetes is een applicatie altijd hetzelfde ingericht en opgebouwd. Hierdoor is er minder kans op fouten.

  1. Beschikbaarheid

Kubernetes is bij alle grote cloudleveranciers (IBM, Google, Microsoft) af te nemen. Andere containeroplossingen zijn veel minder beschikbaar, daarom is Kubernetes de standaardtechnologie geworden voor veel ontwikkelbedrijven.

  1. Developers hebben meer controle

Het developmentteam heeft zelf de controle over de containers, afhankelijkheden en omgeving. Er hoeft niet meer geschakeld te worden met IT-beheer. Daarom kunnen developers sneller ontwikkelen, wat aanzienlijke kosten bespaart.

  1. Compatibiliteit

Bijna alle applicaties die op Linux gecompileerd worden, kunnen in Kubernetes draaien. De omgeving (infrastructuur, operating system en inrichting van de machine) waar deze applicatie in draait, is daarbij niet meer van belang: het maakt niet uit of er ontwikkeld wordt in een cloudomgeving of on-premise.

  1. Schaalbaarheid

Je kunt containers snel opschalen door extra resources toe te kennen. Containers zijn eenvoudig te dupliceren en daarmee is de workload beter te verdelen.

  1. Downtime voorkomen

Kubernetes is in staat de uitgerolde containers te bewaken en eventueel te herstarten. Met de zogenaamde rolling updates vereenvoudigt het updaten van de containers, zonder dat je last hebt van downtime.

  1. Veilige dataopslag

Je dataopslag is losgekoppeld van een container. Wanneer een container uitvalt, dan ben je dus niet je data kwijt. Deze externe opslag verbind je gemakkelijk verbinden aan een container en verder zorgt bijvoorbeeld je cloudprovider voor stabiliteit en veiligheid van je data.

Kubernetes toegepast op onze klanten

Voor elk nieuw project dat we ontwikkelen, gebruiken we in beginsel containertechnologie. Momenteel ontwikkelen we een uitgebreide planningtool voor de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Je kunt hiermee kinderopvanglocaties met elkaar vergelijken, de beschikbaarheid checken en een plek voor jouw kind boeken. Dit project is gebouwd met behulp van Kubernetes. Wil je weten hoe? Neem dan contact op met onze collega Bart van den Broek.

Deze blog is geschreven door Bart van den Broek, onze eerstehulpverlener bij een digitale crisis.

Meer weten over hoe je Kubernetes kunt toepassen? Neem dan contact op met mij of een van de andere Whyellow-collega’s!

Deel deze blog

Unieke uitdaging zoekt betrouwbare IT-partner?  Zet de eerste stap en neem contact met ons op.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

2024-01-22T12:52:40+02:00
Ga naar de bovenkant