cultuur.

Waarom Whyellow een Great Place to Work is

Wij creëren slimme IT oplossingen voor iedere unieke uitdaging. Wij beginnen niet bij het maken van software, maar bij het bedenken ervan. Om echt slimme oplossingen te ontwerpen, kruipen we in de huid van onze klanten en die van hun klanten, patiënten of burgers. Zo realiseren we innovatieve producten die anders nooit tot stand gekomen waren. Wij vinden het extra fijn als onze klant een beetje duurzaam is of maatschappelijk relevant. Want betrokken zijn bij de maatschappij brengt het slimste in ons naar boven. Dat zie je onder andere bij onze klanten Nationaal Bureau de Zonnebloem en Prinses Máxima Centrum. Van mooie mobile apps tot slimme back-end systemen, wij maken het.

Whyellow game night groepsfoto

En dat kan écht alleen in een organisatie die het stempel ‘Great Place to Work’ waard is. In deze blog probeer ik te beschrijven waarom we dat zijn geworden. Als je na het lezen van deze pagina nog steeds enthousiast bent, net zo enthousiast als ik, nodig ik je van harte uit om eens persoonlijk kennis te maken. Of je nu bij ons wil komen werken of onze collega’s voor jouw organisatie wil inzetten.

‘Creativity is intelligence having fun’- Albert Einstein

We geloven erin dat alles op elkaar aan moet sluiten. Niets staat op zichzelf. Dus slimme oplossingen maken in een saai kantoor ergens op een verlaten industrieterrein? Nope! Of enthousiaste en vooral creatieve collega’s aannemen om vervolgens alleen maar keihard te werken met z’n allen of standaardpakketten implementeren? Ook zeker niet. Daarom zitten we in een inspirerend kantoor: de oude energiecentrale van Philips, het Innovation Powerhouse. Niet alleen hip en omgeven door andere innovatieve bedrijven, maar ook dichtbij allerlei hotspots om op z’n tijd een biertje of wat te drinken.

‘Strength lies in differences, not in similarities’- Stephen R. Covey

Met 25 collega’s gaan we alle uitdagingen aan. Wij geloven in de kracht van diversiteit, want net als in de natuur maakt verscheidenheid sterk. Bij ons mag je dan ook gewoon jezelf zijn. Wij geven ruimte aan anders zijn, want door al die verschillende achtergronden, culturen en persoonlijkheden vullen we elkaar aan en kunnen we als geen ander omgaan met, en anticiperen op, veranderingen. En niet geheel onbelangrijk: je zit ook beter in je vel, je vindt je werk leuker en je haalt het beste uit jezelf.

De mensen van Whyellow in cijfers? Onze gemiddelde leeftijd is 30 jaar, maar als je de COO en de CEO daar vanaf haalt zijn we opeens 2 jaar jonger ;-). Ons ziekteverzuim ligt ruim onder de 2%, en daar zijn we trots op! En 6 van de 25 personen die bij Whyellow werken hebben bij ons stage gelopen of zijn bij ons afgestudeerd.

‘Great things never came from comfort zones’ – Anoniem

Naast onze kernwaarden zijn we vooral ook een informele club. Alles in beton gieten met procedures en regels is niet echt ons ding. Trouwens, regels worden veelal niet vanuit vertrouwen en eigen kracht opgesteld. En daar zijn we juist wel van: wij geloven in het team! We hebben je nota bene zelf aangenomen dus we vertrouwen er op dat je weet wat wel en niet kan. Bovendien zijn we creatief in onze oplossingen en begeven onze klanten zich in een dynamische omgeving. Dan moet je ook flexibel kunnen zijn.

Bij ons is er ruimte om fouten te maken; daar word je niet op afgerekend maar eerder in gestimuleerd. Klinkt gek, maar door jou uit je comfort zone te halen, nemen we het risico maar al te graag. Van fouten leer je. nu eenmaal Bij voorkeur komt een fout maar één keer voor zodat we snel door kunnen gaan met continu verbeteren. Elke dag weer een stuk efficiënter en effectiever, dat is typisch Whyellow.

Past ook goed bij onze Agile manier van werken. We leggen veel verantwoordelijkheid bij onze collega’s. Dan hebben we het niet over termen zoals “laag in de organisatie”, want er is geen laag en hoog bij Whyellow. Leidinggeven is vooral een kwestie van richting geven in plaats van sturen. We coachen liever dan letterlijk te vertellen wat je moet doen. Micro management staat niet in ons woordenboek omdat we geloven in ons team. We zijn allemaal slimme en gecommitteerde mensen die zonder uitzondering prima in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. We werken in zelfsturende scrum teams zodat operationele beslissingen binnen de teams gemaakt kunnen worden In kleine letters, omdat we dat zo vanzelfsprekend vinden.

‘Don’t confuse having a career with having a life’ — Hillary Clinton

Wij streven naar een gezonde werk- en privé balans. Natuurlijk moet er soms even doorgepakt worden om een deadline te halen. Op dat moment kun je extra trots zijn als je als team wederom mooie software hebt opgeleverd. En die extra uren… laat je die uitbetalen of kies je liever voor extra verlof? Dat bepaal je zelf. Parttime werken zit standaard in onze arbeidsvoorwaarden. Werk je liever 4 dan 5 dagen omdat werk niet het enige in je leven is dat belangrijk is? Dat is standaard mogelijk. Toch weer terug naar full- of parttime? Dan regelen we dat. Ook mag je extra verlofdagen kopen en kun je langer op vakantie als je dat wilt. Vijf weken op vakantie naar Australië is bij ons geen probleem. Verlofdagen worden standaard goedgekeurd. Hoezo bepalen wij wanneer je kunt gaan? We gaan er vanuit dat je zelf rekening hebt gehouden met je eigen planning en die van het team. Daar hoeft geen leidinggevende tussen te gaan zitten.

Naast de eigen hobby’s van onze collega’s doen we vanalles om ook samen plezier in en na werk te hebben. Eigenlijk gaat dat vanzelf, want veel wordt door het team zelf bedacht. We gaan met z’n allen skiën, hiken, mountainbiken, maar ook een business marathon gaan we niet uit de weg. Wat minder actief zijn is uiteraard ook prima: er zijn boardgame nights voor de bordspelliefhebber en LAN parties voor de echte gamer. De playstation 4 behoort tot de standaard inventaris op onze balans. Ook van een pubquiz, het liefst met een techy karakter, worden we enthousiast. Verder gaan we geregeld wat drinken met z’n allen: vooral de speciaalbiertjes doen het goed. Elke vrijdagmiddag gaat op kantoor de tap lopen en eens in de maand gaan we de stad in. Alles is trouwens optioneel. Ben je er niet bij? Ook helemaal prima.

Mijn collega’s bevestigen: Whyellow is een Great Place to Work!

Dit beleid is natuurlijk pas succesvol als mijn collega’s dit ook zo ervaren. En om dat objectief te meten hebben we Great Place to Work gevraagd dit voor ons te toetsen. Alle Whyellow-ers hebben de Trust Index ingevuld en geven ons een overall score van 95%. Dat is op zichzelf al goed, maar helemaal als je weet dat de Best Workplace van 2019 een gemiddelde score heeft van 87%.

Verder geeft 100% van mijn collega’s aan dat ‘Alles overziend vind ik deze organisatie een ‘Great Place to Work’.’

Zit mijn taak er dan op en kan het écht niet beter? Natuurlijk wel. En met de open cultuur die we hebben, waarbij ieders mening gewaardeerd wordt, ben ik ervan overtuigd dat we blijvend feedback en suggesties krijgen om een nog betere werkomgeving te worden. Maar nu eerst even heel erg trots zijn op dit resultaat.

Deze blog is geschreven door Sebastiaan Sloos, COO bij Whyellow.

Sebastiaan Sloos COO bij Whyellow

Deel deze blog

Weten of Whyellow ook voor jou een geschikte werkgever is? We maken graag kennis met je.

Maak afspraak