blog.

Een week uit het leven van een Senior Software Developer:
De grote refactor-slag.

Vacature junior software developer coding javascript

Leeswaarschuwing

Leeswaarschuwing: IT-kennis uit het verleden biedt geen garantie voor het volledig begrijpen van onderstaande teksten. Whyellow loopt graag voorop en duikt regelmatig diep in de nieuwste technologieën. Onze meningen over en ervaringen hiermee delen we graag met de buitenwereld. In deze ‘deep dives’ belichten we de wat meer technische kant van onze bevindingen. Brandon is een van onze ‘deep dive’-auteurs. Niet raar dus dat een beschrijving van zijn week ook niet altijd begrijpelijk is voor de niet-software talenten onder ons.

Maandag: ready, set, go.

Vroeg uit de veren, tijd voor een nieuwe werkweek die in het teken zal staan van een grote refactor-slag voor een van onze projecten. Het doel: functionaliteit voor het uitvoeren van grootschalige tests op een abstracter niveau vastleggen, deze over alle modules binnen het project toepassen én dit binnen één week voor review klaarzetten. Ik weet wat me te doen staat: focus modeaan, oordopjes in en gaan.

Dinsdag: off to a good start

Onderweg naar werk denk ik in de trein naar Strijp-S terug aan de progressie van de vorige dag. Er zijn toch nog een aantal aspecten die we vergeten zijn tijdens de refinement, maar wat is een issue zonder uitdaging? Wanneer ik het kantoor binnenstap en mijn laptop opengeklapt heb, tikt een collega mij aan. Hij heeft moeite om tot een beslissing te komen voor zijn userstory en vraagt mijn hulp. Geen probleem, ik rol met mijn stoel naar zijn flexplek toe om de verschillende opties te bespreken. Samen maken we een keuze. Daarna ga ik weer rustig verder met de refactorslag tot het einde van de dag aanbreekt.

Het resultaat mag er wezen: de functionaliteit is niet langer verstrengeld met de module en kan onafhankelijk van de module toegepast worden. Deel 1 is klaar. Morgen zal ik ervoor gaan zorgen dat de andere modules gebruik maken van de nieuwe manier voor het uitvoeren van de grootschalige tests.

Woensdag: Houston, we have a problem

Paniek! Er is mogelijk een showstopper op de productieomgeving gedetecteerd en mij wordt gevraagd om samen met mijn collega Pieter, scrummaster van het team, het incident te analyseren. Na een ochtend intensief analyseren en impact bepalen blijkt het gelukkig allemaal mee te vallen. De fout treedt alleen op in zeer uitzonderlijke situaties en heeft verder geen grote impact op het verloop van het proces. We maken een kleine aanpassing in de code, schrijven de bijbehorende test en laten deze reviewen om vervolgens later als hotfix op te leveren. We communiceren onze bevindingen en gaan weer verder met onze werkzaamheden.

Door het incident in de ochtend loopt de refactorwat vertraging op, maar de oplevering op vrijdag moet toch nog lukken mits er niets tegenzit.

Donderdag: did anyone say meetings?

Het is alweer het einde van de twee wekelijkse sprint en dat betekent meetings, meetings, oh, en had ik al gezegd meetings? Het is misschien niet het favoriete onderdeel van een developer, maar zeker nuttig en noodzakelijk voor goede afstemming tussen het development team en de product owner. Spijtig genoeg is deze week dit ook de enige dag waarop we een belangrijke spikekunnen houden en zal ik weinig aan programmeren toe komen.

Fast forward naar de middag – een aantal meetings en intermezzo’s later neemt iedereen enigszins vermoeid plaats op zijn flexplek. In mijn ooghoek zie ik een glimlach op Wouter’s gezicht verschijnen. Dat kan op dit moment maar één ding betekenen en het duurt dan ook niet lang voordat er anti-stressballen door de lucht vliegen en een ware strijd ontketend is. Iemand van het team (ik noem geen namen) vond het namelijk een goed idee om 50 (!) anti-stressballen mee naar het kantoor te nemen. Het helpt gelukkig wel om even wat stoom af te blazen na urenlange concentratie bij de verschillende meetings en iedereen gaat dan ook na een tijdje weer lachend aan het werk.

Zoals verwacht heb ik niet veel kunnen programmeren en zal alles van morgen gaan afhangen. Ik heb er vertrouwen in.

Vrijdag: home stretch

In de ochtend bij de stand-up geef ik aan dat ik graag de refactor vandaag wil afronden en dat dit alleen lukt wanneer ik zo min mogelijk onderbrekingen heb tijdens de dag. Gedurende de dag worden de vragen vakkundig bij mijn collega’s neergelegd zodat ik mij kan focussen op de refactor.  Het lukt mij dan ook om de refactor, zoals afgesproken, aan het einde van de dag klaar te zetten voor review.

Terwijl ik de pull requestsaan het klaarzetten ben en het issue op het scrumboard update, stormt Koen, product owner van ons team, het kantoor binnen. Hij kondigt aan dat het tijd is om extern een biertje te drinken om het weekend in te luiden. Ik klap tevreden over het werk van deze week mijn laptop dicht, trek mijn jas aan en vertrek samen met mijn collega’s richting Brouwerij Het Veem op Strijp S. Maandag weer een nieuwe week!

Deze blog is geschreven door Brandon van Lent, Senior Developer bij Whyellow.

Brandon van Lent Developer over ons Whyellow

Deel deze blog

Word je enthousiast van de verhalen van onze Whyellow collega’s? Misschien pas je ook wel in ons team!

Bekijk vacatures