tech deep dive.

Wat je moet weten over de opvolger van het populaire Xamarin.Forms: .NET MAUI

Microsoft lanceert .NET MAUI

.NET MAUI (kort voor Multi-platform App UI) is de nieuwste techniek van Microsoft op het gebied van app ontwikkeling. Het is de opvolger van Xamarin.Forms. De eerste officiële release is sinds kort beschikbaar om o.a. native Android- en iOS-apps mee te bouwen.

Als Mobile Circle van Whyellow vinden wij het natuurlijk belangrijk om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen rondom nieuwe technieken. Daarom zijn we ook hier meteen mee aan de slag gegaan. Hieronder lees je een aantal zaken die ons opvallen. Doe er je voordeel mee!

Krachtig multi-platform support

Naast het feit dat je een MAUI applicatie kan deployen op Android en iOS, kun je diezelfde applicatie ook deployen op een Windows of MacOS omgeving. Allemaal vanuit één codebase en allemaal in C#. Dit brengt natuurlijk enorm veel voordelen met zich mee. Denk aan minder code om te schrijven en te onderhouden en hergebruik van code tussen de verschillende platformen. Wanneer je backend ook in C# is is het zelfs mogelijk om code te delen tussen front- en backend.

.NET MAUI Essentials – Out of the box meegeleverd

Bijna iedereen die met Xamarin heeft ontwikkeld is ook wel bekend met de nuget package Xamarin.Essentials. Een, zoals de naam al aangeeft, essentiële package die de ontwikkelaar de mogelijkheid geeft om veelgebruikte appfunctionaliteiten aan te roepen. Denk bijvoorbeeld aan de trilfunctie van je telefoon, beveiligde data opslaan op je apparaat, en een file picker om bestanden te openen.

Omdat deze package regelmatig wordt gebruikt door Xamarin ontwikkelaars heeft Microsoft ervoor gekozen om de functionaliteiten van Xamarin.Essentials out of the box mee te leveren met MAUI. Handig! Weer een package minder om up- to date te houden.

Nu mogelijk: Dependency Injection bij opzetten project

Opvallend voor ons als ontwikkelaars is dat bij het opzetten van een MAUI project we de mogelijkheid krijgen dependency injection toe te passen vanuit MAUI zelf. Iets dat al jaren mogelijk is bij het opzetten van een ASP.NET Web API. Voorheen moest je hier altijd een externe library voor gebruiken of je eigen DI container schrijven aangezien dit geen functionaliteit is die standaard onderdeel is van Xamarin.Forms.

Alles in 1 project: shared fonts, images en app icons

Waar je voorheen al je fonts, images en app icoontjes op meerdere plekken moest bewaren (in je Android project en in je iOS project), is het nu mogelijk dit op een enkele locatie te doen. Een MAUI-project bestaat dan ook niet meer uit een Android project, een iOS project en een shared library, maar alles is nu te vinden in één project.

Migratie: zo pak je het aan

Aangezien Whyellow een aantal lopende projecten in Xamarin.Forms heeft is het voor ons ook belangrijk om deze projecten om te kunnen zetten naar een .NET MAUI project. Microsoft heeft aangegeven support voor Xamarin.Forms te willen stoppen binnen enkele jaren na de release van MAUI en dat heeft natuurlijk gevolgen.

Gelukkig is er op dit moment al documentatie beschikbaar met daarin de stappen die nodig zijn om je Xamarin.Forms project te migreren. Deze documentatie wordt aangevuld naarmate er nieuwe releases van MAUI worden gedaan.

Ontgrendel alle mogelijkheden

Naast de hierboven beschreven punten zijn er nog veel meer nieuwe features die Microsoft van plan is toe te voegen aan .NET MAUI. Ook zal MAUI gebruik maken van .NET 6 en de prachtige features die daarmee komen zoals bijvoorbeeld C# 10.

Wij zijn in ieder geval erg enthousiast over deze nieuwe techniek en hopen er zo snel mogelijk gebruik van te kunnen maken binnen onze applicaties.

Deze blog is geschreven door Roel Guerand, Full-stack developer bij Whyellow. Kennis over mobile development doet hij op en deelt hij actief met collega’s in onze Mobile-Circle.

Developer by Whyellow

Deel deze blog

Nieuwsgierig naar wat Whyellow met .NET MAUI kan betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Neem contact op