tech deep dive.

“Is MongoDB de nieuwe standaard?”

Leeswaarschuwing

Leeswaarschuwing: IT-kennis uit het verleden biedt geen garantie voor het volledig begrijpen van onderstaande teksten. Whyellow loopt graag voorop en duikt regelmatig diep in de nieuwste technologieën. Onze meningen over en ervaringen hiermee delen we graag met de buitenwereld. In deze ‘deep dives’ belichten we de wat meer technische kant van onze bevindingen. Is dit te technisch? Lees dan onze andere blogseries waarin we de business-kant en praktische toepassingen van slimme technologieën belichten.

Onze MongoDB guru’s Brandon en Wouter zijn onlangs naar MongoDB Europe ‘18 in Londen geweest. Op dit event worden de nieuwste ontwikkelingen en pro-tips gedeeld. Daarom een uitgelezen kans voor Whyellow om bij te blijven en ideeën uit te wisselen. We hebben voor jullie de meest interessante ontwikkelingen op een rijtje gezet…

MongoDB 4.0: Multi-document ACID transactions is here

Met de introductie van MongoDB 4.0 zijn een aantal belangrijke functies toegevoegd. Tijdens het event werden de nieuwe functies van 4.0 nog eens uitgelicht:

  • De belangrijkste toevoeging voor MongoDB 4.0 zijn de Multi-document ACID transactions. Door de uitbreiding van de transacties is het mogelijk om bijvoorbeeld veel-op-veel relaties te garanderen of gegarandeerde audit trails vast te leggen. De transacties garanderen de succesvolle uitvoer van alle query’s over meerdere collecties en de staat aan het eind van de transactie. Als de uitvoer niet succesvol is, wordt de gehele transactie teruggerold.
  • Naast transacties is de focus van MongoDB uitgegaan naar Type conversions. Interessant voor machine learning en BI toepassingen en het verbeteren van de scalability en distributie van MongoDB.

Stitch: Fast forward development

Nu andere platformen zoals Firebase en Graphql steeds breder ingezet worden en Amazon Lambda en Azure Functions inspelen op FaaS-oplossingen, was te verwachten dat ook MongoDB hier met zijn eigen oplossing zou komen. Via Stitch kan een front-end query’s uitvoeren tegen de database. Stitch vormt je API-laag, met authenticatie en autorisatie (rollen en rechten). Stitch is uitbreidbaar via functies en triggers en biedt database-synchronisatie aan voor mobiele apps.

In Stitch zit de potentie om de ontwikkeling van applicaties drastisch te versnellen. Wel goed om te weten: voor nu alleen in de cloud (al belooft MongoDB wel een on-premise versie op termijn).

Charts: Visualisations for MongoDB Data

Visualisatie op data in Mongo was tot dusver veel maatwerk. Traditionele tools op MongoDB aansluiten kan via de BI-connector, maar die maakt je data plat en lastig te doorzoeken en groeperen.

MongoDB Charts biedt de mogelijkheid om direct de MongoDB (via drag-and-drop) te doorzoeken en de resultaten te visualiseren in bijvoorbeeld een grafiek en hier dashboards van te bouwen. Aankomende sprint gaan we Charts bij Whyellow inzetten om een visueel monitoring dashboard te bouwen voor een van onze projecten! Binnenkort meer daarover.

Cloud: DevOps made easy

Met Atlas biedt MongoDB een schaalbare en eenvoudige cloud oplossing om snel aan de slag te kunnen met MongoDB. Atlas is zeer interessant, niet alleen vanwege het aantal providers waar naar uitgerold kan worden. Het neemt ook de problematiek met schaalbaarheid voor zowel kleine als grote toepassingen uit handen. Neem bijvoorbeeld de tooling om clusters te maken met een globale dekking: met één druk op de knop zie je hoe je database presteert in de hele wereld én pas je jouw configuratie aan om dit te optimaliseren voor je doelgroep.

Toepassing MongoDB bij Whyellow

Binnen Whyellow wordt MongoDB breed toegepast op verschillende projecten (en domeinen). Wij staan te popelen om aan de slag te gaan met deze nieuwe ontwikkelingen binnen nieuwe en bestaande projecten. Ben jij ook enthousiast over het werken met MongoDB’s nieuwste technieken? Kijk dan ook eens naar onze vacatures of sluit eens aan bij onze interne ‘fill your brain’-sessies!

Deze blog is geschreven door Brandon van Lent en Wouter van Outersterp, Senior Developers bij Whyellow.

Deel deze blog

Weten of Whyellow ook voor jou een geschikte werkgever is? We maken graag kennis met je.

Maak afspraak

Gerelateerde blogs

  • JS meetup
  • .Net Maui Whyellow
  • Flutter Whyellow
2022-04-06T13:47:29+02:00
Ga naar de bovenkant