nieuws.

Event Strategische Technologie Trends smaakt naar meer

Na het event komt de borrel!

Op 4 april verzamelden zich ongeveer 40 genodigden in het Innovation Powerhouse, waar ook Whyellow haar kantoor heeft, op Strijp TR. Whyellow had daar met medewerking van de Gezondheidsdienst voor Dieren en VanBerlo voor het eerst een inspiratiesessie georganiseerd. Het thema? Strategische technologie trends! Welke mag je als organisatie niet missen en welke kan je nog prima even negeren?

Voorbereiding

Toch spannend zo’n eerste sessie. Ondanks het op papier interessante programma, de toplocatie en het gunstige ‘file-ontwijk’-tijdstip, blijft het altijd spannend of er wel genoeg aanmeldingen komen, of de aanmeldingen ook daadwerkelijk aanwezig zullen zijn, of de sprekers hun verhaal op tijd rond krijgen, of de techniek wel meewerkt, etc. Iedereen die wel eens een evenement(je) heeft georganiseerd kent de gezonde zenuwen.

Gelukkig bleken de zorgen ongegrond. En hadden we op 4 april een zaal gevuld met leuke, enthousiaste geïnteresseerden.

De sessie

Michiel Lampe, CEO van Whyellow, doet de aftrap. Hij geeft echter al snel het woord aan Boudie Hoogedeure van Strijp-T.

Strijp-T

Hij vertelt vol enthousiasme over de geschiedenis van het pand en de grote toekomstplannen voor de verdere ontwikkeling van het Strijp-T gebied. Een van de redenen voor Whyellow om hier afgelopen jaar naartoe te verhuizen. Niet alleen stralen de panden ‘innovatie’ uit, ook worden de bedrijven die zich er mogen vestigen zorgvuldig geselecteerd op hun innovatieve karakter en die elkaar kunnen versterken. Deze sessie, waarvoor Whyellow actief de samenwerking met VanBerlo op is gaan zoeken, is een mooi voorbeeld van hoe dat werkt in de praktijk.

Boudie kan nog uren doorpraten over Strijp-T, maar er staat nog meer op het programma, dus dat bewaren we voor een volgende keer.

Strategische technologie trends

Na een korte introductie van zichzelf, begint Michiel met de duiding van wat hij de IT-paradox noemt: Hoe houd je je als (innovatie)manager in een organisatie staande als je geacht wordt steeds meer service te bieden aan je klanten, tegen lagere kosten en dus in een steeds hoger tempo digitaal te veranderen. En dat als iedere euro die je investeert in technologie een grote kans maakt al snel weer verouderd te zijn. En het ontzettend moeilijk is gemotiveerde, goede ICT-ers te vinden die mee kunnen in dit tempo.

Meer behoefte, maar ook meer schaarste

Binnenkort een blog geheel gewijd aan dit begrip, maar nu even terug naar de sessie.

De trends toegelicht

Welke keuzes moet je als organisatie die wil en moet innoveren maken? De IT-industrie maakt iedereen gek, inclusief de mensen die er werken overigens. Als je de analisten als Gartner en futurologen moet geloven dan robotiseert de wereld om ons heen in een razend tempo, maar is dat daadwerkelijk zo en welke trends zijn volgens ons de moeite waard om in de gaten te houden?

Elk van de door Gartner aangemerkte strategische technologie trends voor 2019 (10!) worden vervolgens toegelicht door Michiel. Een verslag hiervan en zijn hele presentatie vind je in zijn blog ‘Tech trends 2019 for dummies‘.

Praktijkcase Gezondheidsdienst voor Dieren: Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving

In rap tempo gaan we door naar Jansje van Veersen, programma manager van de GD. Zij licht met de nodige humor toe hoe ook in de wereld van de monitoring van de veestapel in Nederland de nodige digitale slagen gemaakt zijn.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werken ruim 400 mensen die gezamenlijk meer dan 4,6 miljoen laboratorium-bepalingen per jaar doen. Tussen dierhouders, dierenartsen, overige partijen en GD wordt nogal wat gecommuniceerd. Niet raar dus dat digitalisering hiervan cruciaal onderdeel is voor het succesvol opereren van de GD als commerciële organisatie. Sinds 2011 is de GD bezig met een ICT-programma om het hele digitale applicatie-landschap te vernieuwen. Jansje vertelt met de nodige humor heel eerlijk over de zaken die daarin goed gaan, maar ook juist de belemmeringen die ze daarin tegen is gekomen en nog steeds komt. Ook licht ze toe welk stuk van deze vernieuwing door Whyellow wordt uitgevoerd. Bijzondere aandacht heeft ze daarbij voor de gekozen database-architectuur. Geen structuur in de database zoals bij traditionele SQL databases, maar Mongo DB. En dat was even wennen, maar juist die vernieuwende aanpak van een jong ICT-bedrijf bij een traditioneel bedrijf als GD heeft heel goed uitgepakt.

Meer weten over MongoDB? Lees deze blog.
De volledige presentatie van Jansje is hier te vinden.

VanBerlo: Technology learning to work with people

Koen van Niekerk sluit de middag af met een presentatie over waarom het zo belangrijk is om de mens voorop te stellen bij de ontwikkeling met en van nieuwe technologie. Ondanks dat zijn stem het door een opkomende verkoudheid bijna begeeft, brengt hij een mooi verhaal met sprekende voorbeelden over hoe goed bepaalde technologie al werkt, maar juist ook hoe dit nog vaak mis gaat als men niet goed nadenkt over hoe de mens moet interacteren met die technologie. UX, oftewel een goed ontwerp waarbij gedacht wordt vanuit hoe de mens acteert, is cruciaal voor het succes van nieuwe ontwikkelingen. Enkele voorbeelden die hij toelicht: het alarmbericht op Hawaii waarbij de bevolking massaal werd opgeroepen dekking te zoeken i.v.m. een aankomende luchtaanval (foutje: verkeerde link aangeklikt) , de racistische bot van Microsoft (garbage in = garbage out) en de juist heel (te?) goed werkende Google assistant Duplex die levensecht telefonische reserveringen voor kapper of restaurant kan maken.

Na afloop – netwerken met een borrel

Na de sessie bleef iedereen voor de nodige drankjes en hele lekkere hapjes van restaurant East. Enthousiast werd er nagepraat over de inhoud van de sessie en onderling werden nieuwe contacten gelegd. Unaniem oordeel over de sessie: leuk, enthousiast gebracht, leuke groep mensen op de been, veel inspiratie opgedaan … zeker nog een keer organiseren!

En dat zullen we dan ook zeker doen!

Deel deze blog

Inspiratie nodig voor een kijkje in de toekomst van jouw organisatie?  Overweeg onze innovatie workshop!

Meer informatie

Gerelateerde blogs

  • Whyellow Best Workplace 2022
  • Whyellow partner Outsystems
2022-04-06T13:45:40+02:00
Ga naar de bovenkant