case.

Altijd weten waar een trailer is door slim gebruik van sensoren voor DIMS

DIMS levert totaal- en deeloplossingen voor IoT, platformen en big data. Centraal in de oplossingen staat het slimme platform waarop gebruikers real-time inzicht hebben in de locatie van het voorwerp dat de sensor draagt. Op basis van de data die de sensor verzamelt, worden voor uiteenlopende toepassingen in de transport en logistiek additionele inzichten berekend en gebruikvriendelijk getoond in het platform. Het platform is benaderbaar vanaf elk denkbaar device. De mogelijkheden voor inzet van de combinatie van sensoren, platform en big data in de logistieke sector zijn enorm. DIMS helpt organisaties in deze branche met unieke, innovatieve oplossingen.

Diensten

Digital strategy, Software development, Mobile development, UX design, Hosting

Markt

Transport & Logistiek

In gebruik sinds

2018

Technologieën

.NET Core 2.1, .NET machine learning, LoRA, SigFox, 2g/3g/4g sensoren, Docker, React Native app, MongoDB, Jira, Bitbucket, Bootstrap

De uitdaging

Hoe weet ik nu wanneer ik een vrachtwagentrailer moet servicen? Deze vraag werd aan DIMS gesteld door een transporteur die niet goed wist hoeveel kilometers een trailer had gelopen.
 
We kennen allemaal het beeld van losse trailers die langs de kant van de weg zijn geparkeerd. Van vrachtwagens weet een transporteur dankzij o.a. de verplichte tachograaf wel altijd de huidige locatie, afgelegde kilometers en route. Waarom dan niet van de trailers? Met deze informatie zou het voor transporteurs veel eenvoudiger zijn om precies op tijd onderhoud aan de trailers in te plannen. En daarmee kosten en tijd te besparen. Denk alleen al aan de kostenbesparing bij het niet te vroeg vervangen van banden. Of de tijdsbesparing als een servicebeurt kan plaatsvinden tijdens de verplichte rusttijd op een langere route.
 
DIMS zag mogelijkheden om met het gebruik van intelligente sensoren op trailers (IoT) in combinatie met een modern platform een nieuwe dienst te ontwikkelen. Aan Whyellow de vraag om het platform te realiseren. Extra uitdaging: sensoren, platform en big data moeten los van elkaar kunnen opereren. Als een transporteur bijvoorbeeld zelf sensoren heeft, moet deze toch gebruik kunnen maken van het platform.

De oplossing

Whyellow heeft het slimme platform voor DIMS ontworpen en gerealiseerd, inclusief het webportaal en de mobiele apps. Ook hebben we samen met DIMS de (on)mogelijkheden van verschillende sensoren uitvoerig getest. Bij DIMS wordt nu gebruikt gemaakt van diverse sensoren op verschillende netwerken (o.a. LoRa,SigFox en 2g/4g) voor het volgen van waardevolle ‘apparaten’.
 
De sensoren worden momenteel het meest ingezet om trailers van vrachtwagens te volgen. Door te weten waar een trailer zich bevindt en het aantal kilometers tussen locaties te meten, kunnen transporteurs o.a. het onderhoud op de trailers efficiënter en kosteneffectiever plannen.
 
In de trailers zitten sensoren die regelmatig een positie doorgeven. Het sensor-onafhankelijke platform van DIMS (webplatform, IOS- en Android app)  geeft inzicht in de locaties waar de trailer geweest is. DIMS kan ook een pushbericht versturen als een trailer een locatie verlaat of juist ergens aankomt. Om het verschil te kunnen maken met andere leveranciers die ook dergelijke oplossingen voor locatiebepalingen leveren, is ervoor gekozen om Artificial Intelligence-technieken in te zetten . De door de sensoren gemeten en gecommuniceerde data wordt met behulp van deze AI verwerkt tot bruikbare informatie. Op dit moment wordt bijvoorbeeld al voorspeld wanneer een trailer een bepaald aantal afgelegde kilometers zal bereiken. HIerdoor kan beter worden ingespeeld op de onderhoudsbehoefte van een trailer. De kostenbesparing voor de transporteur is evident: denk alleen al aan de winst bij het op tijd (niet te vroeg en niet te laat) wisselen van banden.
 
Geheel naar wens van DIMS is het platform ook te gebruiken als een transporteur al gebruik maakt van ‘eigen’ sensoren. Het platform en de sensoren zijn in de basis sector-onafhankelijk en kunnen relatief eenvoudig ook voor andere toepassingen worden ingezet. Zo worden ze inmiddels ook toegepast voor containers.
“Wij hadden het idee. Whyellow heeft het tot leven gebracht. Het innovatieve platform dat er nu staat, is echt door co-creatie tot stand gekomen.” – Jan Smelt, directeur DIMS

Gerelateerde cases

Peer-to-peer fundingplatform voor Bestevaer Capital Funding2024-07-02T09:06:37+02:00
Fundingplatform
VeeOnline: Van een legacy applicatie naar real-time platform2024-03-18T16:17:34+02:00
VeeOnline
Whyellow automatiseert de puzzel van kindplanning voor Partou2024-06-11T14:31:56+02:00

Unieke uitdaging zoekt betrouwbare IT-partner?
Zet de eerste stap en neem contact met ons op.

Neem contact op