blog.

Trend: Immersive technologies

Stap met beide voeten in een technologische wereld

We willen allemaal wel eens ontsnappen aan de realiteit. Technologie kan dit voor je regelen. Met slechts één druk op de knop loop je rond in een levensecht digitaal bos of verschijnen fantasiedieren in onze echte wereld. We hebben hier te maken met immersive technologies, oftewel technologieën die meeslepend zijn, die zorgen voor een levensechte ervaring en waar je dus helemaal in opgaat. In theorie een ideaal middel om je klanten, gasten of publiek een totaalervaring te bieden.

Van de twee grootste soorten binnen immersive technologies heb je vast wel eens gehoord: Augmented Reality (oftewel AR) en Virtual Reality (VR). Maar wat is nou het verschil?

Virtual reality

We spreken van Virtual Reality wanneer een persoon volledig onttrokken wordt aan de echte wereld. De meest bekende manier om dit te doen, is door een persoon een head-mounted display (HMD) op te zetten. Een HMD, in de volksmond ook wel ‘de virtual reality bril’ genoemd, bestaat eigenlijk uit een beeldscherm en een hoop sensoren. Door je hoofd te draaien pakt de sensoren jouw beweging op en sturen deze een seintje naar de computer die aan de HMD gekoppeld wordt. De computer zorgt er voor dat het beeld op de HMD verschuift. Zo lijkt het net alsof er een nieuwe wereld om je heen wordt gebouwd.

Een andere manier om een virtuele realiteit op te wekken, is door een 3D beeld te projecteren op verschillende muren in een kamer. Met een 3D bril op lijkt het dan net alsof je in die digitale wereld bevindt.

Augmented reality

Augmented reality (AR) daarentegen sluit de echte wereld niet uit. In plaats van een complete nieuwe digitale wereld te bouwen, wordt er middels AR juist een digitaal element aan de echte wereld toegevoegd. Ook dit kan gedaan worden met behulp van een HMD.  Augmented reality HMD’s hebben echter een doorzichtig display of projecteren met behulp van een camera de echte wereld op het display. Sensoren zorgen er weer voor dat de digitale laag op de juiste plek neergezet wordt op het scherm en meebeweegt met het lichaam van de kijker.

Iets minder levensecht, maar wel toegankelijker, is mobile augmented reality.Camera’s zorgen er hier voor dat de echte wereld op je beeldscherm van je telefoon verschijnt, waar vervolgens een digitale laag overheen wordt gezet. De bewegingssensoren in je telefoon zorgt er voor dat deze laag met jouw gedrag meebeweegt. Het bekendste voorbeeld van een mobile augmented realityapp is Pokémon Go!.

Een ander bekend voorbeeld is Ikea Place waarbij de gebruiker virtuele meubels kan plaatsen in de door hem/haar gewenste ruimte om deze ‘te testen’ vóór aankoop.

De voordelen van immersive technology

In 2017 werd door Gartner voorspeld dat ongeveer 20% van de grote ondernemingen in 2019 immersive technologies zou hebben onderzocht of al heeft geïmplementeerd.  Tot nu toe lijken vooral de creatieve en digitale sectoren de technologie te omarmen, maar volgens de laatste statistieken is het slechts een kwestie van tijd voordat ook andere industrieën immersive technologygaan omarmen. Een levensechte ervaring bieden is niet alleen van toegevoegde waarde in de film- of game-industrie – allerlei sectoren kunnen en, op den duur, zullen, er profijt van hebben. De volgende drie voordelen gelden namelijk voor (klanten, patiënten, relaties van) iedere organisatie:

1. Immersive technology roept emoties op

Uit een Italiaanse studie blijkt dat virtual reality applicaties levensechte emoties kunnen oproepen. Een kenmerk van VR is namelijk dat mensen denken dat zij echt in de betreffende virtuele omgeving aanwezig zijn. Een emotionele prikkel in VR lijkt daarom echt en triggert het empathisch vermogen van mensen, waardoor boodschappen beter binnenkomen. Mede door dit effect wordt er veel geëxperimenteerd met advertenties in virtual reality.

2. Immersive technology verlengt de aandachtsboog

Door immersive technologygaan we minder schakelen tussen verschillende media. Momenteel doen we dit nog enorm vaak – we gaan van onze mobiele telefoon naar de laptop en de TV. Door al dat schakelen wordt onze aandachtsspanne lager. Augmented reality is een perfecte techniek om alle nodige informatie in één oogopslag te verzamelen. Ook kunnen we er voor zorgen dat al deze informatie binnen dezelfde context valt. Zo kunnen we gefocust te werk gaan met behulp van immersive technologyzonder dat we afgeleid worden door media en informatie die niet relevant zijn voor de betreffende context. Google Glass was hier een perfect voorbeeld van, maar bleek in de praktijk toch niet de moeite waard te zijn om door te ontwikkelen:

3. Immersive technology faciliteert overtuigende interactie

Immersive technology wordt niet voor niets zo vaak gecombineerd met handheld controllers of andere lichaamssensoren. De levensechte ervaring die deze technologie biedt, biedt weer kansen voor levensechte interactie. Dit type interactie kan men vooral al terugvinden in virtual reality gaming applicaties. Boogschieten in VR verloopt bijvoorbeeld op dezelfde manier als dat men het in de echte wereld zou boogschieten. Je beweegt je arm naar achter om de boogpees te spannen. Door deze levensechte interacties aan te bieden, zijn gebruikers meer betrokken bij je applicatie, en zullen ze daarmee ook sneller doen wat je ze vraagt.

Succesvolle toepassingen voor organisaties

Samenvattend ligt de kracht van immersive technology dus in het verhogen van de betrokkenheid  van de gebruiker door zijn beleving te intensiveren.  Onderstaande voorbeelden laten zien hoe inzet van immersive technology kan werken voor organisaties. Niet alleen door de beleving van (toekomstige) werknemers te vergroten, maar juist ook bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Virtual Reality om nieuwe militairen te werven

Het Britse leger zet immersive technologyin om nieuwe militairen te werven. Middels virtual reality lieten zij bezoekers van winkelcentra met eigen ogen ervaren hoe het werk van een militair eruitziet. Geïnteresseerden werd gevraagd een head-mounted display te dragen waarop een interactieve film werd afgespeeld. Door de VR-setting leek het echter net alsof ze zelf een tank aan het besturen waren, zelf in een gevechtstraining waren beland of zelf parachute aan het springen waren. De ervaring bleek in de smaak te vallen bij het publiek – het Britse leger zag namelijk het aantal aanmeldingen stijgen met 66%.

Augmented Reality als assistent – procesoptimalisatie

Een compleet andere toepassing van immersive technology kan gevonden worden op het gebied van order picking. Het werken met papieren pickinglijsten levert in dit werkveld veel fouten en traagheid op. Daarom hebben Knapp, SAP en Ubimax de handen ineengeslagen om het nieuwe concept vision pickingde wereld in te sturen. In plaats van het werken met lijsten en scanners, gebruiken zij een head-mounted display die orderpickers naar de juiste plek in het magazijn navigeert, die objecten automatisch identificeert en die handelingen meteen doorstuurt naar het bijbehorende Warehouse Management System. De gevolgen van de implementatie van deze  immersive technology mogen er zijn. Vision picking levert 40% minder fouten op en versnelt het leerproces van nieuwe werknemers.

De uitdagingen van immersive technologies

Terwijl augmented- en virtual reality hoge ogen gooien, blijken immersive technologies zoals iedere nieuwe technologie ook zijn kinderziekten, of liever gezegd uitdagingen, te bevatten.

  • Hoge kosten: VR- en AR-applicaties bevatten namelijk altijd een 3D interface, die duur en complex is om te ontwikkelen. De experts in dit veld zijn ook schaars en daarmee duur, aangezien immersive technology nog in de kinderschoenen staat.

De grootste uitdaging binnen immersive technology is echter het optimaliseren van de user experience.

  • Interpreteren van de context: Voor augmented reality toepassingen blijkt vooral het interpreteren van de context een uitdaging te zijn. Met behulp van machine learning kunnen computers zicht krijgen op objecten in een ruimte. Dit kost echter nog (te) veel rekenkracht voor een middenklasse telefoon of laptop. In de tussentijd worden AR applicaties, inclusief gebreken, toch op de markt gebracht. Soms brengt dit de nodige risico’s met zich mee (zie foto). Kunnen we niet beter even wachten met deze innovatie?
  • Fysieke ongemakken: Virtual reality brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Omdat het volledig uitsluiten van de echte wereld nog vreemd is voor mensen, zorgt het voor een aantal fysieke ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie. Welk(e) aspect(en) van VR deze ongemakken veroorzaken is nog onbekend. Daarom weten we nog niet precies hoe we virtual reality content af kunnen stemmen op de voorkeuren van de mens.

Een voorbeeld van een virtual reality toepassing die perfect inspeelt op het ongemak van de mens:

Experts zijn het erover eens: een kwestie van tijd

Een rondje langs experts van Gartner, Forrester en kleinere specialisten levert onder andere deze voorspellingen op:

  • Binnenkort zal de komst van ‘5G machine learning’ processen versnellen, wat onder andere van positieve invloed zal zijn op stabiliteit-issues en objectherkenning.
  • De mediawereld is al bijna klaar voor de mainstream adoptie van immersive technologies. 360° videos worden al in grote getalen uitgebracht en werken uitstekend op de goedkope ‘klik-je-telefoon-er-in’ HMDs. Op de vlekkeloze interactieve VR- en AR-applicaties moeten we wél nog een tijdje wachten.
  • De prijzen van door-computer-aangestuurde HMDs zakken. Daarmee wordt verwacht dat de thuisontwikkelaar actiever gaat worden op het gebied van immersive technologies.
  • Gartner onderzoek:  maar liefst in 40% van de organisaties die nu immersive technologiesgebruiken of testen, presteert de betreffende technologie boven verwachting. Verwacht wordt dat de enorme hoeveelheid research naar (toepassingen voor, ontwikkeling van) immersive technologiesdit getal in de toekomst alleen maar zal laten stijgen.

De gemeenschappelijke conclusie? De stilte voor de storm is aangebroken. Dát immersive technologies eraan gaan komen is een feit. Wanneer jouw organisatie aan gaat haken is de vraag.

Immersive technology – nog even laten liggen of er nu al op duiken?

Of immersive technology op dit moment geschikt is voor jouw organisatie, hangt af van de situatie.

Zie je mogelijkheden om mobile augmented reality in te zetten om digitale informatie toe te voegen aan de echte wereld? Doen! Wij hebben de AR-kit van Google getest en deze blijkt prima in te zetten voor augmented reality development. Daarnaast heeft al 50% (!) van de Android-gebruikers een AR-ready telefoon in zijn of haar broekzak zitten. Dit percentage zal in de toekomst alleen maar oplopen.

Wil je liever met immersive content voor HMD’s of experience rooms gaan werken? Wellicht is het dan verstandig om nog even te wachten met het implementeren van deze nieuwe technologie. Momenteel zijn HMD’s nog aan de prijzige kant en is het aanbod van immersive content laag, waardoor weinig mensen zo’n headset zullen aanschaffen voor persoonlijk gebruik. En dan hebben we het nog niet eens over de prijs van een experience room gehad. Tevens is de ontwikkeling van HMD content kostbaar en traag, mede vanwege het gebrek aan medicatie om de kinderziekten van immersive technology te genezen.

Conclusie

Onze eindconclusie is dat immersive technology inderdaad een trend is die je als organisatie niet mag en kan missen. Daarom zijn wij zelf al volop aan het experimenteren, o.a. voor Brandit. De bevindingen van deze experimenten lichten we toe in een latere blog.

Wellicht dat de mogelijkheden voor toepassen van immersive technologies nu nog niet voor de hand liggend zijn voor jouw organisatie, maar ons advies is zeker om nu al te beginnen met nadenken over mogelijke toekomstige toepassingen.

Deel deze blog

Inspiratie nodig voor een kijkje in de toekomst van jouw organisatie?  Overweeg onze innovatie workshop!

Meer informatie