blog.
Trend: Edge computing
Sensoren op iedere hoek van de straat

Sensoren zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Een auto zit er tegenwoordig vol mee en de eerste zelfrijdende auto wordt nog voor 2020 verwacht. Slimme woningen worden in rap tempo werkelijkheid; wie heeft er niet gehoord van slimme thermostaten als Toon of Nest of kijkt Netflix via zijn SmartTV? In deze blog deelt Whyellow-er Mark zijn kennis en ervaringen met steeds slimmer wordende sensoren.
Internet of Things
Via intelligente sensoren communiceren ‘dingen’ met elkaar en met het netwerk. De gezamenlijkheid van al deze ‘dingen’ noemen we het ‘Internet of Things (IoT)’. Futuristen zien trends in IoT met grote interesse tegemoet; de nieuwste sensoren beschermen atleten tegen blessures en maken chronische pijnbestrijding mogelijk zodat we minder medicijnen hoeven te gebruiken. Ze zorgen straks voor minder verkeersproblemen en stellen ons in staat onze infrastructuur te bewaken. Ze helpen ons tijd en geld te besparen en levens te redden. Wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers werken nauw met elkaar samen en combineren diverse technieken uit verschillende industrieën met elkaar om allerlei nieuwe toepassingen te ontwikkelen.
Trend: Edge Computing
Ook Gartner neemt IoT al vele jaren mee in haar top 10 van strategische technologie trends. Voor 2019 is er wel een verschuiving gaande en zien we IoT geplaatst onder ‘Edge Computing’. De reden hiervoor? Met de opkomst van IoT zullen straks tientallen of zelfs honderden sensoren per huishouden in verbinding staan met het internet en constant informatie doorsturen. Het netwerk is dan om allerlei redenen niet meer toereikend; signalen zullen telkens met elkaar botsen, het kost teveel stroom en er zal een overweldigende hoeveelheid gegevens het internet op stromen.
De netwerkedge verwijst naar het uiterste punt van het netwerk: de clients, de sensoren in dit geval. Edge Computing verwijst naar het werk dat op deze apparaten wordt uitgevoerd. Specifiek gaat het dan tegenwoordig meestal over IoT-apparaten die sensorinformatie niet per se naar de cloud versturen, maar de data die ze meten op het apparaat zelf verwerken. Dat klinkt als een klein verschil, maar het heeft enorme netwerkgevolgen.
Gartner verwacht dat er tot 2028 steeds meer sensor-, opslag-, reken- en geavanceerde AI-kracht wordt toegevoegd aan ‘edge’-apparatuur, of dat nu industriële apparaten of schermen, smartphones of stroomgeneratoren in auto’s zijn.
Cases Whyellow
Leuk die toekomst, maar wat kan ik nu al met sensoren?
In de dagelijkse praktijk zien we dit [edge computing] ook gebeuren. Daar waar de eerste sensoren geschikt waren voor het uitvoeren van maar één taak worden sensoren nu steeds rijker aan mogelijkheden. Daarnaast zien we dat de huidige sensoren opener worden. Hierdoor is de data niet meer alleen maar door de leverancier te benaderen, maar ook door derde partijen. Hiermee komt integratie van data uit verschillende ‘dingen’ stappen dichterbij en daarmee echt toepasbaar en waarde-toevoegend. Hoe mooi zou het zijn als bijvoorbeeld je slimme thermostaat, FitBit, en ‘smart’ wekker samen gingen werken i.p.v. dat je zoals nu vaak het geval is, zelf de data uit de drie devices moet interpreteren en ‘met elkaar moet verbinden’. Met het openstellen van (data uit) sensoren wordt IoT echt waardetoevoegend.
Vanuit Whyellow volgen we de opkomst van IoT al vanaf de start. Het doel is altijd geweest om met de data die sensoren opleveren intelligente toepassingen te kunnen ontwikkelen. Data is aardig, maar zonder een toepassing die daar nuttige zaken mee doet blijft data … tja, ….data.
We hebben meerdere projecten en experimenten met innovatieve sensoren gerealiseerd. De ontwikkelingen gaan echter razendsnel, dus beperken we ons hieronder tot een toelichting op twee (nog altijd) actuele toepassingen van IoT.
MYO – Spierspanning stuurt acties
De MYO was in 2014 één van de meest innovatieve ‘wearables’. De armband registreerde bewegingen van arm, hand en individuele vingers. Met een eenvoudige handbeweging kon een digitale omgeving worden bestuurd. Whyellow heeft onderzocht of de sensoren (in de MYO) die acties kunnen uitvoeren op basis van spierspanning, ingezet kunnen worden tijdens fysiotherapie en het oefenen van fijne motoriek. De proef is gelukt: er is een game ontwikkeld voor een Google Chromecast die te besturen was door gebruik van de MYO. Bekijk hier de demo-video op Youtube. Andere wearables hebben de MYO inmiddels achterhaald. De game en toepasbaarheid voor fysiotherapie met een wearable is echter nog steeds actueel.
DIMS – Kostenbesparing op onderhoud trailers door locatiebepaling m.b.v. sensoren
Bij DIMS maken we gebruik van diverse sensoren op diverse type netwerken (LoRa,SigFox maar ook 2g/4g) voor het volgen van waardevolle ‘dingen’.
De sensoren worden momenteel het meest ingezet om trailers van vrachtwagens te volgen. Door te weten waar een trailer zich bevindt en het aantal kilometers tussen locaties te meten, kunnen transporteurs o.a. het onderhoud op de trailers efficiënter en kosteneffectiever plannen.
In de trailers zitten sensoren die regelmatig een positie doorgeven. Het sensor-onafhankelijke platform van Dims (webplatform, IOS- en Android app) geeft dan inzicht in de locaties waar de trailer geweest is. DIMS kan ook een pushbericht versturen als een trailer een locatie verlaat of juist ergens aankomt. Om het verschil te kunnen maken met andere leveranciers die ook dergelijke oplossingen voor locatiebepalingen leveren, is ervoor gekozen om Artificial Intelligence-technieken in te zetten waarbij de door de sensoren gemeten en gecommuniceerde data verwerkt wordt tot bruikbare informatie. Momenteel wordt er bijvoorbeeld al voorspeld wanneer een trailer een bepaald aantal afgelegde kilometers zal bereiken waardoor er beter kan worden ingespeeld op de onderhoudsbehoefte van een trailer. De kostenbesparing voor de transporteur is evident: denk alleen al aan de winst bij het op tijd (niet te vroeg en niet te laat) wisselen van banden.
Welke sensor is geschikt?
Er zijn al enorm veel sensoren te koop en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Zelfs Ikea stapt met Xiaomi nu de markt voor sensoren in en om het huis op. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke sensor het meest geschikt is voor jouw toepassing in jouw organisatie..
Sensoren uit China
Onze ervaringen zijn in ieder geval dat basis-sensoren uit China ook prima presteren. De sensor producenten uit China worden steeds beter in het behalen van een continue kwaliteit.
AI op sensoren
Sensoren worden steeds slimmer. Daar waar voorheen een sensor alleen in staat was een gemeten waarde door te geven, kunnen nu al eenvoudige berekeningen en triggers worden ingesteld op een sensor. Onze voorspelling: binnen nu en 5 jaar draaien we AI of slimme software op een sensor ter grootte van een knoop. Denk goed na of je nu al op de trein wil springen of de ontwikkelingen nog even afwacht.
Zonder software is een sensor slechts een gadget
Houd altijd in het achterhoofd: sensoren zijn ook maar sensoren. Zonder de toevoeging van slimme software blijft data data en zijn de sensoren in de basis slechts leuke gadgets.
Ons advies m.b.t. inzet van sensoren
Er kunnen al prachtige dingen met sensoren en er komen nog veel mooiere toepassingen aan. Er zijn mogelijkheden tot efficiency-verbeteringen, kostenbesparingen en toevoegen van waarde in vrijwel elk denkbare branche. Ons advies is dus simpelweg: als je in jouw organisatie een toepassing voor sensoren ziet ? Doen! Wij denken graag met je mee en kunnen je helpen met het opzetten van een pilot voor een eerste toepassing.